To Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τη διάρκειας της 2ης και 3ης ημέρας του 3vs3 Τουρνουά που διοργανώνει ο Προμηθέας και θα εγκαινιάσει κι επίσημα το νέο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο του Συλλόγου στον Καστελλόκαμπο, θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία από το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (στο Ρίο), ενώ, παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση από το Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών "Χάρισε Ζωή".
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας ν’ ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την εθελοντική αιμοδοσία, καθώς οι ανάγκες για αίμα στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλες.
Η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Π.Γ.Ν.Π.) ιδρύθηκε το 1989. Το 2007 ορίσθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Κέντρο Μοριακού Ελέγχου και το 2009 ως Κέντρο Αίματος. To Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Π., έχει την ευθύνη εκτέλεσης του μοριακού ελέγχου του αίματος προ μετάγγισης των 19 Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κι έλαβε τον Απρίλιο του 2010 πιστοποίηση με βάση το πρότυπο EN ISO 9001:2008 για τις δραστηριότητές του στα πεδία της διαχείρισης αίματος και αιμοδοτών, της παρασκευής παραγώγων αίματος, του ιολογικού και μοριακού ελέγχου μεταδιδόμενων νοσημάτων μονάδων αίματος αιμοδοτών και του ανοσοαιματολογικού ελέγχου. Επιπλέον, το 2014, έλαβε πιστοποίηση με βάση το πρότυπο EN ISO 9001:2008 για τα πεδία της συλλογής και επεξεργασίας κυττάρων προς μεταμόσχευση και την αιμοπεταλιαφαίρεση.
Για μερικούς ανθρώπους η μετάγγιση αίματος είναι το φάρμακο που τους κρατά στη ζωή. Το αίμα είναι ένας ζωντανός ιστός που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα φάρμακο. Δεν παρασκευάζεται αλλά προσφέρεται από υγιείς και ανιδιοτελείς δότες. Η χώρα μας χρειάζεται περίπου 650.000 αίματος το χρόνο και από αυτές οι 110.000 μεταγγίζονται σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία. Το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών μεταγγίζει κάθε χρόνο περίπου 20.000 μονάδες αίματος. Από αυτές, οι 6.500 μονάδες χρειάζονται για τις μεταγγίσεις ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία. Αν ένας στους 20 ανθρώπους έδινε εθελοντικά αίμα μία φορά το χρόνο, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες των ασθενών της χώρας μας!
Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση από το Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών "Χάρισε Ζωή", για την τεράστια σημασία του εθελοντή δότη μυελού των οστών που Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Το ΚΕΔΜΟΠ - "Χάρισε Ζωή" είναι κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο εγγράφει εθελοντές στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, ώστε να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος, με μόνη ελπίδα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, να βρουν συμβατό εθελοντή δότη που θα τους «χαρίσει» ζωή.